Subscribe Menu

Mõte pühapäevaks – Kutse Jumala riiki

Vanad keskaegsed kirikud on suur varandus ja õnnelikud on rahvad, kes saavad koguneda sajanditevanustesse pühakodadesse, mis on täis sõnadeta jutlust Jumala riigist. Neis palvekodades olles tajume turvalist eraldatust välisest maailmast. Kitsad ja kõrged aknad, paksud müürid ning võlvitud lagi moodustavad imelise terviku. Kogu ümbritsev elu ja melu jääb väljapoole. Sajandite vanuste võlvide all kulgeb aeg hoopis teises rütmis. Eks selle argielust eraldumise paremaks võimaldamiseks pandi ka Toronto Peetri kirikule kunagi ilusad vitraažaknad, et kirikulised saaks viibida rahus ning vähem häirituna elava liiklusega tänavast.
Praost Mart Salumäe. Foto: Peeter Põlder (2019)
Foto: Peeter Põldre

Inimene on ajast aega vajanud Jumalaga kõnelemiseks eraldumist argipäevast. Vajame hetki, mil koorem maha panna, selga sirutada ja hinge tõmmata.

Kristus ütleb: Tulge minu juurde kõik, kes olete vaevatud ja koormatud, ja mina annan teile hingamise! Mt 11:28

Kas taipame, et kutsutud oleme just meie? Elame küll – isegi praegusel pandeemiaohust kaasakistud ajal – mugavamalt, kui iial enne meid on elatud. Kuid mida rohkem võimalusi, seda rohkemat meilt ka nõutakse. Kas oskame ja julgeme tunnistada, et oleme koormatud ja vaevatud, et meie hing vajab hingamist? Õnnelik on inimene, kes oskab elus leida aega, et teha rahu endaga, kaasinimestega ja Jumalaga.

Kas oskame seda kutset järgida kirikuna? Auline on küll käia lippude lehvides arvamusliidrite paraadi eesotsas ja pühaliku autoriteediga kuulutada, mis õige, mis vale.

Kuid Kristuse kirikuna oleme kutsutud ja seatud osaduseks, kust koormatu ja vaevatu, kelle pidupäev on hallim kui auliste argipäev, julgeb tulla otsima mõistmist, hoolimist, julgustust ning juhatust.

Kutsuja on Kristus ise ja meid pole ta mitte uksele väljaviskajaks palganud, vaid julgustavateks teenijateks valinud.

Issand Jeesus Kristus. Sina ei pööranud selga patustele, vaid halastasid ja kutsusid neid enda juurde. Sa kutsud meidki. Tee meid usus nii tugevaks, et julgeme kutsuda Sinu juurest hingamist leidma neidki, keda kõik teised põlgavad. Aamen.

Praost Mart Salumäe, Toronto

Read more