Subscribe Menu

Ottawas algas 34. EL filmifestival


Hilisõhtutel lööb modernne Ottawa kesklinna kunstigalerii OAG ehitis särama erksates värvides. Novembri lõpu ja detsembrikuu alguse õhtutel näeb rohkesti filmisõpru selle hoone poole tõttamas, kuna siin toimub iga-aastane Euroopa Liidu filmifestival Alma Duncan Salon’is. See populaarne filmifestival sai alguse 1984. a. Kanada Kinoinstituudi ja Euroopa Liidu Delegatsiooni, EL liikmesriikide diplomaatiliste esinduste initsiatiivil ja koostöös. Nüüd on ka juba mitmendat aastat selle filmifestivali partneriks Ottawa Art Gallery. Reedel, 15. novembril toimus siin 34. Euroopa Liidu filmifestivali galaõhtu. Sel puhul toimus ka Soome produtsendi Klaus Härö 2018. a filmi ,,One Last Deal“
Ottawas toimub 16. novembrist - 8. detsembrini 34. Euroopa Liidu filmifestival, mis on korraldatud koostöös Kanada Filmiinstituudi, Euroopa Liidu Delegatsiooniga Kanadas, EL liikmesriikide saatkondadega ning Ottawa Art Gallery’ga. Soome on sel poolaastal EL eesistujamaa, ning Soome film ,,One Last Deal“ avas selle aasta EL filmifestivali Ottawas. Pildil (vasakult): Euroopa Liidu ajutine asjur Kanadas Brice de Schietere, Soome suursaadik Kanadas Roy Kennet Eriksson ja Kanada Filmiinstituudi tegevdirektor Tom McSorley reedel, 15. novembril ELFF Galaõhtul Ottawa kunstigalerii Alma Duncan Salon’is Soomet tutvustava plakati ees. Foto: Ülle Baum ©2019

(,,Tuntematon mestari“) Ottawa esilinastus. Seda Soome filmi näidati ka 2018. a. Toronto rahvusvahelisel filmifestivalil TIFF. Selle aasta filmivalik on nii haruldane, et peaaegu igal õhtul peaks AGO kinosaali kiirustama, et heita pilk kaasaegsesse EL riikide kinematograafiasse ning vaadata EL filmikunsti paremikku esindavaid filme, mida tavalises kinoteatris ei näe.

On tore näha, et Euroopa Filmifestival Ottawas toob kokku palju Euroopa juurtega filmihuvilisi. See üritus on saanud iga-aastaseks meeldivaks traditsiooniks.

Eestit esindab sel aastal 2018. a parim Eesti film ,,Seltsimees laps“ (,,The Little Comrade“), mis põhineb Leelo Tungla autobiograafilistel romaanidel ja on režissöör Moonika Siimetsa
esimeseks täispikaks mängufilmiks.

Kohtumiseni Eesti filmiõhtul pühapäeval, 8. detsembril kell 4 p.l. Alma Duncan Salon’is (3. korrusel) Ottawa Art Gallerys. Sissepääs 10 Daly Ave või 50 Mackenzie King Bridge.

Ülle Baum, Ottawas

++++++

Kui Ottawas EL filmifestival alles algas ja on praegu täishoos, siis sel aastal 15. korda Torontos toimunud samalaadne festival lõppes 21. novembril sama soome filmiga (,,One Last Deal“), millega Ottawa filmisündmus algas. Ka Toronto festival on aastati järjest enam populaarsust kogunud ja filmiõhtutel lookleb pikk huviliste järjekord kinoteatri ukse taga. Filmide linastamist korraldavad EL riikide esindused ja kultuuriorganisatsioonid Torontos.
Mõned faktid tänavusest üliedukast festivalist – kokku 16 päeva (7.-21.novembrini) kestnud filmisündmus tõi 28 liikmesmaa filme vaatama 7500 huvilist, 11 linastust toimusid välja müüdud saalile ajaloolises Royal kinoteatris College’i tänaval, viiel linastusel olid kohal filmitegijad. Linastunud filmide hulgas oli üheksa Toronto, kümme Kanada ja kaks Põhja-Ameerika esilinastust. Festivali heaks kordaminekuks aitas kaasa 40 vabatahtlikku, kes aitasid ekraanile tuua 2794 minutit liikuvaid pilte Austria, Belgia, Bulgaaria, Kroaatia, Küprose, Tšehhi, Taani, Eesti, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Kreeka, Ungari, Iirimaa, Itaalia, Läti, Leedu, Luxemburgi, Malta, Hollandi, Poola, Portugali, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia, Hispaania, Rootsi ja Ühendkuningriigi filmitegijatelt.

Publik valis sel aastal oma lemmikuks Saksamaa filmi ,,Balloon“ (rež. Michael ,,Bully“ Herbig), mis põhineb tõsielulistel faktidel ja räägib põgenemisest Ida-Saksamaalt vabasse maailma külma sõja ajal.

Lühikokkuvõte festivalist



Read more