Subscribe Menu

NÄDALA PORTREE – Martin Kiik: isadepäev kulgeb toredas pereringis


Eeloleval pühapäeval on isadepäev. Sel puhul on Eesti Elul suur rõõm intervjueerida üht tublit Kanada eestlasest isa: Martin Kiik (56), kes koos abikaasa Liisaga kasvatavad Kitcheneris (Ont.) nelja toredat last, on sõitnud palju aastaid mitu korda igal nädalal Torontosse ja tagasi, et osaleda eesti lasteaia ja kooli tegevuses. Martin ja Liisa on mõlemad pärit tugevalt eestimeelsetest peredest Torontos ja sedasama annavad nad edasi ka oma lastele.
Martin Kiik perega (2020)

Martin sündis Torontos. Tema vanemad Erika ja Joosep olid põgenenud noorena Eestist, nad kohtusid Torontos ja abiellusid. Martinil on temast seitse aastat vanem õde Tiina. Nad elasid selle aja kohta maal – Steeles Ave., mis nüüd kuulub Toronto alla. Neil oli krunt, kuhu isa ehitas maja ja elu oli tõesti nagu maal, suur linn oli sel ajal kaugel. Lähedasi neil Kanadas palju polnud: isapoolne pere jäi põgenemise ajal Eestisse, Torontos olid ema õde Valve ja tema abikaasa Kaarel Tali, kellega nad olid väga lähedased.
Martin tegi läbi Eesti täiendusalgkooli ja keskkooli, osales natuke aega hundude ja skautide tegevuses. Oma keskkoolis osales ta muusikaprogammis ja õppis palju aastaid klaverit.

Keskkoolile järgnes Toronto Ülikool, kus Martin saavutas oma kraadid – tal on doktorikraad füüsika alal. 1994. a. pakuti talle erialast inseneritööd Kitchener-Waterloo piirkonnas, kuhu ta kolis ning on jäänud sinna siiamaani. Martin on olnud Kitcheneri Eesti Seltsi esimees ning Seedrioru juhatuses. Ta on laulnud ka kohalikus kooris. Akadeemiliselt kuulub Martin Eesti Üliõpilaste Seltsi.
(Pikemalt Eesti Elu Nr. 24 2020 paber- ja PDF/digilehes).

Kaire Tensuda, Toronto

Read more