Subscribe Menu

Ragne Pajo: Muutustest. Kõik, kõik on uus…

Kõik, kõik on uus, septembrikuus! teatas üks lasteluuletus, mida ilmselt kõik umbes minuealised Eestis üles kasvanud inimesed on kuulnud. Praegu on küll juba oktoober, aga sügisperioodi sisseelamine alles kestab…

 

Tihtipeale minnakse terapeudi juurde, sest tuntakse soovi või vajadust midagi muuta. Või siis ei soovita midagi muuta, vaid pigem olemasolevat alal hoida. Me teame, et muutused ei ole aju jaoks kerged, isegi siis, kui me neid muutusi soovime. Aju on harjunud vanade asjadega ja mõnuleb mugavustsoonis. Uuega silmitsi seistes peab aju aktiivselt tööd tegema, et uut informatsiooni integreerida. Aju peab saama aega uuega harjuda ja sõna otseses mõttes harjutama uutmoodi käituma. On inimesi, kes lausa kardavad muutusi, sest see toob kaasa teadmatuse ja tundmatu ja see hirmutab osasid inimesi. Siin mängib ehk rolli kohanemisvõime ja ehk ka inimese natuur – kas rohkem alalhoidlik või avatud. Veel enam aga mängib siin tihti rolli see, kuidas inimene ise endale muutusi ette kujutab ja kas projitseerib negatiivseid mõtteid muutuste osas.

Ragne Pajo

 

Niisiis, sügisel on paljudel mingid muutused ees ja vaja kohaneda. Mõnele on see rõõmustav, mõnele teeb muret. Tihti tuleb mure aga mitte muutusest endast, vaid inimese mõttemallidest või mustritest, millega muutusi vaadatakse. See tähendab, et ennustatakse või kardetakse negatiivset. Seda juhtub tihemini inimeste puhul, kel on üldiselt ka rohkem kalduvus ärevusele ja ehk ka depressioonile, sest need on seotud negatiivsete mõtteviisidega.

 

Kuidas muutustega toime tulla? Siin on mõned sammud, mis on ehk abiks. (Pikemalt Eesti Elu 18.10.2019 paberlehes)

 

 

Ragne Pajo, psühholoog

Read more