Subscribe Menu

Marika Blossfeldt propageerib maailmas eesti toitu, saades inspiratsiooni oma Eesti talust

Marika Blossfeldt on tunnustatud tantsija, joogainstruktor, holistiline tervisenõustaja ja kokk. Ta on sündinud Eestis, kolinud väikese lapsena koos vanematega Saksamaale ja hiljem 1980.a. New Yorki moodsat tantsu harrastama. 1995.a. ostis ta Eestisse talu, muutes selle loominguliseks keskuseks, kus toimuvad paljud laagrid ja koolitused. Polli talus veedabki Marika Blossfeldt oma suved, talved aga USAs New Yorgi osariigis, tegeledes toitumisnõustamisega.

Marika sulest on ilmunud mitu raamatut ning üks tema missioonidest on ka eesti toidu tutvustamine maailmas. Olles jõudnud tänavugi – küll plaanitust tunduvalt hiljem – Eestisse, veetes esialgu aega karantiinis, oli Marika valmis vastama Eesti Elu küsimustele.
Marika Blossfeldt - foto: Hele-Mai Alamaa
Foto: Hele-Mai Alamaa


Mida soovitad holistilise toitumisnõustajana neile inimestele, kes on mitmeid kuid olnud COVID-19 tõttu koduses isolatsioonis, pole pikka aega tervislikku toitumist järginud ega treenigusaali jõudnud, et oma füüsilist vormi ja seega ka tervist parandada?

Soovitan süüa palju köögivilju, lehtköögivilju ja värskeid ürte. Need pakatavad kiudainetest, vitamiinidest ja antioksüdantidest ning aitavad kehal ennast puhastada ja annavad palju energiat (lisan toreda lehtkapsa retsepti – vt. lk. 7). Soovitan eemale hoida rafineeritud suhkrust ja valgest jahust, kuna need ained nõrgestavad immuunsüsteemi, viivad veresuhkru tasakaalust välja ja viivad kergesti kehakaalu tõusuni. Veeda aega väljas värske õhu ja päikese käes. Päikese mõju abil saab keha ise endale vitamiin D-d teha. Nimelt muutub päikesega naha all asuv kolesterool vitamiin D-ks. Muidugi harjuta päikese käes olemist tasapisi, kõigepealt vaid viis minutit ja siis iga järgnev päev natuke kauem, kuni 20 minutini – ja tee seda ilma päikesekreemita. Kui kasutada päikesekreemi, mille faktor on 8 või kõrgem, siis on vitamiin D tootmine takistatud. Aga ilma päikesekreemita ei tohiks kindlasti päikese käes olla kauem kui 20 minutit.
Kui pole ennast kaua liigutanud, siis võiks alustada kiiremas tempos jalutuskäiguga. Ujumine on samuti mõnus ja turvaline liikumisviis.

Sul ilmus hiljuti taas kokaraamat, mille kirjutamiseks oled saanud inspiratsiooni oma Eesti talust. Millest räägib see raamat?

(Pikemalt Eesti Elu Nr. 26 2020 paber- ja PDF/digilehes)

Kaire Tensuda, Toronto


Foto: Hele-Mai Alamaa


Read more