Subscribe Menu

Meelelahutust: Volli veste – Naha alla poevad

Nii ümahtas vanalell, kui miski teda tõsiselt häiris ja vajadus oli ventiilist natuke auru lasta. Ümahtamine on kunst – seda tuleb nii teha, et teised ei kuule. Oleks, et mina nii oskaks. Küsige vaid temakese käest, kui mitu korda päevas peab ta vaid otsa vaatma, et ma pudrumulgu sulgeks. Ning mitte matsutamise tõttu.

Kuid elukutseline toriseja-joriseja ma põle. Neid on aga tänapäeval palju, kes vinguvad nigu tsiga aia vahel. Rõngassaba on tark loom, kuid kui Oskar oskab pää lativahedesse nii torgata, et sealt inämp pääse, no on alles kisa lahti. Kes põle kuulnd, ep tia. Kui ruigab, on hea olla. Röhitseb küna ääres – anna veel. Aga tühine häda, nigu enese rumaluse tõttu lõksu sattumine, no siis rõngassabalt tulevad tetsipellid lõhuvad kasvõi aknaruute.

Illustratsioon: Emilie Tamtik (2016)

Nüüd aga kahejalgsed, paistab, et kõikjal, teevad nõnna. Arvaks, et neid ei ole küll rohkem kui neid põssasid, kes sõrad mulda kinnitavad ja ise pää vangist välja tirivad. Kuid kes teab. Ning mis hullem – see seakari põle ise tara ohver olnudki. Nii jääb mulje siis, kui temake soovib õhtuti minuga koos istuda, kui ta toda lollikasti jälgib. Uudiseid otsi tikutulega, kannatust samuti. Löön käega ja palun ekskuusamist, ei saa seda plära ja möla kuulata. Kuna olukord on tõeste käest ära.

Ausalt, mida muu maailm teeb, mulle eriti korda ei lää. Kui mind jäetakse rahule, jätan teisi ka. Ligimest hindan nii, nigu tahaks, et tema mind. Kui ta aga viisakas põle, kudagi tähtsam on kui teised, no see paneb vere keema. Mida tollele teisele ometi sünnist saadik õpetati? Miks on tema tähtsam või olulisem? Kik ühe Looja latset.

Sellist tisskrimineerimist, mis meedias ära tuuakse, põle ma oma pika elu jooksul siin mandril näinudki. Ühe nahk loeb rohkem ku teise, no see põle õige. Aga et teise oma vale arusaama tõttu tähtsamaks saab, no see ka põle õige.

Ets teatas, et oli näinud suurel peateel, Yonge’il suurt seinaplakatit, elukutseliselt tehtud, et minu ja tema suguse vaikus olevat sama kui vägivald. Või vait sailenss iss vailenss. Olen vait – ja vait. Aga vailent mette. Sead aga ruigavad edasi, häbematult. Siia sobib küll sõna kurinahk. Kurjad nahad ep lase vaikstel rahus elada.

Kanepi kauni kerko kantslist kuulsin esimest korda, et minu Isa majas on palju eluasemeid. Apostel Johannese evangeeliumist. Peaksime kõik sinna mahtuma selle arusaamisega. Üts lootus on mul kaua olnd. Et enne maise teekonna lõppu saaks Kanepi kerkos veel kord Jumala sõna kuulda. Teine, uus nüüd, et karjamentaliteet lõpeks, seakari ometi mõistusele tuleks. Et vaikust saada. Ja õiglast rahu.

 

 

Vabarna Volli

Read more