Subscribe Menu

KANADA KINDRALKUBERNER JULIE PAYETTE’i AMETLIK VISIIT LEETU JA EESTISSE

Vastavalt Kanada kindralkuberneri 14. novembri pressiteatele sõidab Kanada kindralkuberner Julie Payette Kanada peaministri Justin Trudeau palvel ametlikule visiidile Leetu ja Eestisse selle aasta novembrikuu lõpus.

Kindralkuberner on Leedus visiidil 24.-26. novembrini ja Eestis ajavahemikul 26.-28. novembrini. Visiidi ajal kohtub kindralkuberner Leedu presidendi Gitanas Nausėdaga ja Leedu peaministri Saulius Skvernelisega ning Eesti presidendi Kersti Kaljulaidiga ja Eesti peaministri Jüri Ratasega. Visiidiga märgitakse Kanada aastatepikkust partnerlust ja koostööd nende riikidega ja on ka võimaluseks edasi arendada koostööd innovatsiooni ja teaduse valdkondades. Leedu visiidi ajal osaleb kindralkuberner diskussioonides Vilnius Tech Park'is ja Santaka Valley KTU Science, Technology and Business Centre'is. Eestis kohtub Kanada kindralkuberner Eesti Teaduste Akadeemia liikmete ja Tallinna Teaduse keskkooli õpilastega.
Foto: Ülle Baum ©2018

See on kindralkuberneri teine visiit Balti riikidesse, esimene toimus 2018 jaanuaris, mil ta külastas Lätit ning väljendas sellega oma toetust Kanada Armee esindajatele, kes teenivad Operation Reassurance‘is. See on üks suurimaid Kanada armee esindusi Euroopas viimase kümne aasta jooksul. Läti oli esimene Euroopa Liidu riik, mida kindralkuberner ametlikult külastas ja see oli ka esimeseks Kanada kindralkuberneri visiidiks Balti riikidesse. Läti visiidi ajal asetas kindralkuberner lilled ka Vabaduse mälestusambale ning külastas Adaži sõjaväebaasi.

Kanada kindralkuberneri visiidid Balti riikidesse on tunnistuseks, et Kanada tunnustab Balti riike kui Kanada atlantiüleseid NATO liitlasi ning väärtustab selles regioonis rahu ja stabiilsuse tagamist. Kindralkuberneri viisiit on võimaluseks tugevdada ka nende riikide rahvaste vahelisi suhteid igal tasandil. Kindralkuberneri saadab visiidil Leetu ja Eestisse ametlik delegatsioon.

Ülle Baum, Ottawa