Subscribe Menu

Üksi pole keegi. Nobody is alone.

Rahaline ESK toetus aitab meie kogukonnal õitseda – üheskoos.

Üks kindlaid lemmikuid selle suve laulupeolt sai kogu 150 000 arvulise publiku kaasa laulma. Üksi pole keegi loob fenomenaalse ühendustunde, nii inimeste kui põlvkondade vahel, ulatudes ka meie esivanemateni.


Kanada eestlastena oleme me tänulikud oma eelkäijatele, kes asutasid need organisatsioonid ja selle kogukonna, mida me täna naudime. Eesti Sihtkapital Kanadas rajati kindlustamaks meie kogukonda tulevastele põlvedele. Eraisikud on juba 45 aastat annetanud ESK-le, et hoida alal meie keelt, pärandit ja kultuuri. Vastutasuks toetab ESK rahaliselt meie elujõulist kogukonda – rohkeid organisatsioone, erinevaid ettevõtmisi ja kõrgetasemelisi üritusi.

Üks organisatsioon, kelle tegevust on ESK toetanud - Hamiltoni Eesti Seltsi Segakoor - rõõmsalt laulupeo rongkäigu algust ootamas. Foto: Peeter Põldre (2019)

 

Üksi pole keegi
Sellel kevadel vaatas ESK juhatus läbi üle 25 avalduse rahaliseks toetuseks. Nende hulgas oli erilisi projekte ning üritusi, Eesti suvelaagreid ja organisatsioone, kelle jaoks jätkuv rahaline toetus on eluliselt tähtis.

Lisaks Estonia Koori ja laulupeol osalejate sügisesele rahalisele toetusele, kiitis ESK heaks ka rahalist tuge Toronto Eesti Meeskoorile, Hamiltoni Eesti Seltsi Koorile ning Eesti lauljatele Ontariost, kes osalesid Esto2019 üritusel Helsingis. Kokku toetas ESK laulupeoga seotud erinevaid üritusi rohkem kui 12 tuhande dollariga – nii seminaride ja kontsertide kui ka avaldustasude ja osavõtumaksude näol.

Hoolimata sellest, et paljud meist külastasid sellel suvel Eestit, oli osalus Eesti suvelaagrites Jõekäärul ja Seedriorul püsiv ja isegi endisest suurem. Toetus ESK-lt aitab laagritel jääda peredele taskukohaseks ja ligitõmbavaks, seega perekonnad tulevad ikka tagasi ja püsivad ühendatud oma keele ja pärandiga. Eesti suvelaagrite korraldajad saavad pühenduda meie lastele unustamatute mälestuste loomisele, kuna teavad, et ESK rahaline toetus on olemas.

Metsaülikool ja Seedrioru Suvihari on veel mõned toredad suvetraditsioonid, mis saavad ESK toetust ning toovad eestlasi kokku oma kombeid jagama ja uusi ideesid arendama.

Ülekanadaliselt toetab ESK Vancouveri Eesti Seltsi jaanipäeva pidustusi, nende raamatukogu ja kvartalis korra ilmuvat ajakirja Postipoiss. Montreali ja Toronto golfiturniiride sponsoreerimine aitab toetada suviseid spordiüritusi, mille raames saab kokku erinev grupp Kanada eestlaskonnast.

Alberta Eesti Kultuuripärandi Selts rahastas ESK abiga Calgary New Gallery kunstisaalis Eesti kunstnike Varvara & Mar kunstiinstallatsiooni. See oli mõtlemapanev looming rahvuslikkuse teemal. Montreali iga-aastane jaanipäeva üritus Lättemäel sai jällegi ESK toetust ja on jätkuvalt populaarne üritus. Sihtkapital uuendas rõõmuga toetust Balti Kunstnike Liidu igal aastal korraldatavale kunstinäitusele Montrealis. See on ühine ettevõtmine läti ja leedu kogukondadega.

Vaadates eeloleval sügisel toimuvat, ei ole ESK mitte ainult EstDocs festivali uhke asutav sponsor, vaid jätkab selle iga-aastase filmifestivali toetamist. EstDocs toob kokku nii kanadalasi kui eestlasi igast vanusest.

Estonian Music Week sai alguse EV100 pidustuste osana ja jätkab meie lõbustamist ning sidumist nii üksteise kui kaasaegse Eesti kultuuriga. Suursponsorina toetab ESK hea meelega ka sellel aastal toimuvat Latitude44 tehnoloogiakonverentsi. See üritus teavitab kanadalasi tänapäevase Eesti tegemistest.

ESK jätkab eesti keele ja kultuurilise hariduse suurtoetust üle Kanada, sealhulgas märkimisväärselt toetades eesti koole Hamiltonis, Montrealis ja Torontos. Igal aastal annab ESK üle honoraariume Toronto eesti kooli lõpetajatele, tunnustamaks nende pühendumust ja saavutusi eesti kultuuris ja keeles. Sellel aastal anti ESK honoraariumid jörgmistele lõpetajatele: Liisa Osso, Alexander Johannes Gonneau, Annely Tiia Kütt, Thomas Osso, Maarika Neges ja Kalle McFarlane.

Samuti annab ESK igal aastal stipendiume tudengitele, kes õpivad vähemalt teist aastat kõrgkoolis. Õnnitlused 2018. aasta ESK stipendiaatidele, kelleks sellel aastal olid Joshua Gold, Liis Jõgi, Erik Kadai, Mark Pettinen, Tomas Saun, Elin Sõber-Williams ja Emilie Tamtik.
Sellel aastal on avalduste tähtaeg 15.oktoober.

Sihtkapital toetab igaüht meist kindlustamaks, et meil oleks võimalus üksteisega ühenduses olla ja et saaksime hoida elavana meie keelt ja kultuuripärandit. Üheskoos saame me hoida alal oma tuleviku siin Kanadas.

Üksi pole keegi. Nobody is alone.
Eesti Sihtkapital Kanadas on registreeritud heategevuslik organisatsioon, rahastatud kogukonna annetustest ja pärandustest, mis toetab Eesti kultuuripärandiga seotud tegevusi üle Kanada. Annetusi võetakse vastu igal ajal. Enama informatsiooni saamiseks või annetuse tegemiseks palun helistage 416-465-5600 või külastage estonianfoundation.ca


ESK võtab vastu avaldusi rahalise toetuse saamiseks kaks korda aastas, mis peavad olema esitatud kas 15. oktoobriks või 15. aprilliks. Sihtkapitali juhatus vaatab kõik avaldused läbi ja kaalub neid vastavalt rangetele kriteeriumidele ja heategevuslike sihtasutuste juhistele, mis on sätestatud Kanada maksuameti (CRA) poolt. Avaldusi ESK stipendiumi saamiseks võetakse vastu 15. oktoobrini.
Tellige endale ESK kogukonna ringkiri veebilehe kaudu newsletter@estonianfoundation.ca, et olla toimuvaga kursis!