Subscribe Menu

Kanada kindralkuberner Julie Payette visiidil Eestis


Kanada kindralkuberner Julie Payette kohtus oma kahepäevasel Eesti visiidil kolmapäeva hommikul Kadriorus president Kersti Kaljulaidiga.

„Meie kaks riiki võivad tunduda üksteisest kaugel ja üsna erinevad, kuid meil on siiski suur ühisosa. Täna elab Kanadas umbes 25 000 Eesti juurtega inimest, mis on üks suuremaid kogukondi väljaspool Eestit. Nad kuuluvad Kanada mitmekultuurilisse ühiskonda, kuid teatud mõttes kuuluvad nad ikkagi Eestisse. See loob erilise sideme meie rahvaste vahel,“ ütles president Kaljulaid pärast kohtumist.
Foto: Mattias Tammet, Presidendi kantselei (2019)

Riigipead rääkisid julgeoleku- ja kliimateemadel ning digikoostööst. Eesti president tänas kohtumisel ka Kanadat panuse eest Lätis paiknevasse NATO lahingugruppi, mis tõstab kogu regiooni turvalisust.

„Meil on ka sarnane arusaam peamistest väljakutsetest, millega siin planeedil silmitsi seisame, nagu kliimamuutustega võitlemine ja rahu ning turvalisuse tagamine. Oleme demokraatia ja õigusriigi põhimõtete tugevad toetajad ning eestkõnelejad ja väärtustame mõlemad reeglitel põhinevat mitmepoolset maailmakorda, kus kokkulepetest hoitakse kinni ja järgitakse rahvusvahelist õigust,“ rõhutas president Kaljulaid.

Lisaks osalesid president Kaljulaid ja kindralkuberner Payette Tallinna Reaalkooli viienda klassi programmeerimistunnis. Kooli saalis toimus ka vestlusring riigipeade ja kosmosekoolide võrgustiku ning Tallinna Tehnikaülikooli kosmoseprogrammi üliõpilastega.

Kanada kindralkuberner Julie Payette’i visiit on esimene kõrgetasemeline Kanada visiit Eesti Vabariiki. (Allikas: VPK)

 

 

Foto: Mattias Tammet, Presidendi kantselei (2019)