Subscribe Menu

Lahkus ERKÜ kauaaegne esimees Mati Kõiva


Hea ERKÜ esinduskogu,

Kurbusega annan edasi valusa sõnumi, et esmaspäeval, 4. mail 2020. a. lahkus meie seast ERKÜ kauaaegne esimees Mati Kõiva. Mati Kõiva oli ERKÜ president aastast 1996 kuni 2006, ta oli tegus eestluse eest võitleja kogu elu. Tema teened on hindamatud Eesti Vabariigi taasiseseisvusmisel ja taasülesehitamisel.

Mati Kõiva oli tegus ka Ülemaailmses Eesti Kesknõukogus (juhatuses 12 aastat), The Nordic Pressis (juhataja neli aastat), ta oli USA Armee reservväelasena kolonel-leitnant ja panustas USAs Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamisse.

Eriline tähtsus on Mati Kõival oma kodukohas Connecticuti Eesti Seltsis. Mati Kõiva pühendunud hoolimine eesti noorsootööst kasvatas tugevaid eesti noori ja juhte, oli `Connecticuti eesti skaudirühma ́Vikerlased ́ asutajaliikmeid, inimesi koondav skautjuht, ja ka Eesti Skautide Maleva juht USAs. Lisaks tegutses ta veel paljudes organisatsioonides.

Eesti Rahvuskomitee austas Mati Kõivat 2012. aastal EANC Outstanding Service Award, Eesti Vabariigi Presidendi poolt on talle annetatud 3. klassi Valgetähe orden (1998).

Jääme mäletama Matit tõsise eesti mehena ja oskusliku juhina, austama tema pühendumist Eesti Vabariigile ja USA eestlaskonna tugevdamisele. Püüame võtta temast eeskuju.

Avaldame südamliku kaastunnet Mati tütrele Laine (Kõiva) Kingole lastega ja suguvõsale, sõpradele ja kaasvõitlejatele ka ERKÜ poolt.

Leelo Linask
Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides tegevjuht

Read more