Subscribe Menu

Kanada päevik – Sõnavabadusest


Kuidas see on, et just äärmuslikud, suures vähemuses olevad inimesed avaldavad valjult oma kunstlikku meelehärmi, isegi inetult, kui miski nende arusaamisest elust paistab ohutav olevat. Ehk oht ei ole õige sõna, kuid nii reageeritakse. Mõttetud protestid tulemuseks, meedia hõivamine oma seisukohta esitades, paljude elu keerulisemaks tehes, nagu äsjaste kliimamuutuse meeleavalduste tõttu sildade ja teede sulgemine vabas Läänes. Ent mitte nii tehes, kus kõige suuremad keskkonnareostajad tegutsevad – Hiinas, Indias ja Venemaal. Kuna ei juleta.

Viimane, tõepoolest põhjendamatu protest, toimus hiljuti Toronto ülihea ja kõike taluva raamatukogusüsteemi vastu. Vikerkaare-rahvast lubatakse suurlinnas rahulikult elada, isegi kui nii mõnigi on sellisele valikulisusele – ja seda ta on, inimene on ju binaarne, muidu ei elaks me edasi – põhimõtteliselt vastu. Eriti usklikud, kes juhivad tähepanu, et Piiblis ollakse selle vastu. Tolerantsus on märgusõnaks, mida aga viimaste aastate jooksul pole just need erikategooriatesse end asetanud inimesed, esitanud. Et nende inimõiguseid rikutakse. Ning tuleb siis valjult kisada, päris inetult ja vale lähenemisega.

Meghan Murphy - www.wikipedia.org

Sellest arusaamatust protestist edasi. Kuna sihil oli sõnavabadus, kaine ja läbimõeldud argumendi esitamine feminist Meghan Murphy poolt Palmerstoni raamatukogus. Tema esituse vastu ignorantselt reageerides. Ähvardati paljugagi anonüümselt sotsiaalmeedias, isegi Murphy elu väidetavalt ohtu pannes, kui ta peaks loengut pidama.

Vikerkaarerahval on suur vihmavari, mille alla mahtuvat paljud, sellest pisikesest osast humaansest kogukonnast. LGBTQ on tavaline enesekirjeldus, sugereerides, et kuigi soovid, kired erinevad, on nad ühise lähenemisega. Viimased kaks tähte tähendavad transsoolisi ning neid, kes küsitlevad nende arust ebaloomulikku olemas olevat soolist kuuluvust. Mõlemad eitavad aga bioloogilisi realiteete.

Omasooiharust – või isegi mõlema soo vastu huvi näitamist – esineb inimkonnas, samuti loomariigis. Kui liigutakse seisukohani, et ollakse mehe kehas hoopis naine, kromosoomidele ja sünnist saadik soomääramisele vaatamata, siis on midagi viltu. Paljud ei saa aru, kuidas mõni laps, enne puberteeti, arvab, et ta on hoopis tüdruk, mitte poiss. Teatavasti on neid rohkem kui vastupidist olukorda.

Murphy, nagu mainitud, on feminist. Naisõiguste eest võitleja. Tema seisukoht on, et transsoolised (trans tähendab ladina keeles üle või läbi) ahistavad naisi nende inimõiguseid eirates. Kuna protesti tõttu lahmatas leek terava vastuseisuga, teadmata täpselt ta kirjutisi, pidi ta lähenemist aru saades lootma meedia erapooletule – kui see tänapäeval enam eksisteeribki – reportaažile.

Lühidalt, Murphy leiab, et kui end naiseks pidavad transsoolised pole läbinud operatsiooni, et eemaldada mehe suguelundeid (vist nagu meediast loetud, paljud ei soovigi operatsiooni, neile meeldib meigi ja rõivaste kaudu esineda naisena) ei tohiks nad, naiste, kes on enamuses, riietusruume kasutada võimlas või ujulas. Ka vanglates, kus süüdi mõistetud transsoolised nõuavad naistega koos kartsas olekut. Vaieldavalt ollakse seal vähem range, leebema lähenemisega kui meeste vanglates. Väidetavalt on nii mõnigi transsooline suutnud kohtunikku veenda, et kindlam olla seal kui meeste keskel. Naised aga kannatavad. Pea võimatu on mehel ennast naiseks teha. Näojooned, karvakasv, kõrisõlm – mida ei saa operatsiooniga väiksemaks, naiselikuks teha, – reedab isegi osavama ümberriietunud mehe.

Lärmaka protesti järgselt on langetatud kummalisi otsuseid. Mis õieti on teretulnud, kuna näiteks ei saa aru, miks on juba aastaid raamatukogudes lubatud Fay & Fluffy esinemisi. Nad (mõlemad on naiste riietes mehed, nimetades otseselt end transsoolisteks) esitasid raamatute, laulude ja naljade kaudu lastele, jah lastele, oma seisukohti, keskendudes kahe ema või isa jutumärkides perekondadele. Ja heteroperekondadest, nii nagu on loomulikus, binaarses maailmas lastele, vanust ei mainita, kes on teisendlikud, nende sõna variant mehest või naisest. See on puhas propaganda. Lastele ei tohiks enne teismelise aastaid sööta seisukohti, enne kui puberteedi segaste aastatega asi veelgi keerulisemaks läheb.

Kokku tosin planeeritud üritust Toronto raamatukogu ühissaalide kasutamise kalendris on tühistatud, mahakriipsutatud. Pride teatas, et enam ei olda TPL (Toronto Public Library) raamatukogudega koostöös. The519, Toronto nö vikerkaarekülas asuv LGBTQ „õiguste“ eest võitlev organisatsioon samuti lausus viinakuu viimasel päeval, et neil ei ole kavas raamatukogudega suhelda, kui puudub vabandus ning ülestunnistamine, et transsoolistele on Murphy loengu kaudu ülekohtut tehtud.

Kuidas palun? Sõnavabadus on oluline osa inimõigustest. Ja korrates, ei ole midagi vaenulikku, mürgist feminist Murphy lausutus, nii nagu meediast loetud, märgatagi. On vaid taas oma huvides vähemuse protest, et saada eelisõigusi või tähelepanu, et oma agendat läbi viia.

Et sel lubatakse juhtuda, on hämmastav. See on selgelt sõnavabaduse piiramine, vastuargumentide valiidsuse eitamine. Kui Toronto linna poliitikud ei julge nii mõtelda, on murettekitav. Käest ära on see niinimetatud inimlik demokraatia, mis kuritarvitab arusaamist bioloogilisi reegleid eirates. Kahjuks ka liigvaljult. Ja inetult. Mis ei ole inimlik. Sugugi.

 

 

Tõnu Naelapea, Toronto

 

Read more