Subscribe Menu

Kanada päevik – Õppetundidest tuleb ka õppida

Ei soovi tõesti pandeemia teemadel kirjutada. Vahel aga tuleb. Päevikupidaja tunneb hästi USAs elavat eestlannat, kelle isa põdes Eestis noore mehena niinimetatud Hispaania influentsat. Möllas maailmas aastatel 1918-20, variandid olevat ikka liikvel. Ohvrite arv teadmata, mõni ajaloolane esitab 50 miljonit, teised kuni 100 miljonit surnut. Väidetavalt Indias üksi 18 miljonit. Arv on küsimärgi all, kuna kui Euroopas ja Põhja-Ameerikas oli enam-vähem tõetruu statistika, siis Aafrika (kus eriti Lõuna-Aafrika vaeste hulgas) oli pandeemia eriti aktiivne, Aasia ja Lõuna-Ameerika kohta puuduvad usaldatavad allikad. Brasiilias oli samuti olukord väga tõsine. Just nagu praegugi, aguli vaesteurgaste rohkuse tõttu, kus võimatu hoida puhtust, distantsi.
Pale Rider by Laura Spinney
Mainitud eestlane elas selle haigestumise üle, arusaadavalt. Aga ta kuulus demograafiliselt vanusesse, mida too gripp enam surmas. Üllatavalt valis viirus peamiselt 20- kuni 40-aastaseid. Epidemioloogid arvavad tagantjärgi, et lapsed ja vanurid ei olnud viiruse kirbul – esimesed, kuna neid hoiti enam tol ajal; viimased, kuna elu jooksul oldi juba kokkupuutes teiste grippidega – nagu näiteks nn. Vene gripiga, sajandi alul, oldi saavutatud teatud kehaline vastupanu viirusele. Ent ühtlast nõusolekut, miks ja kuidas, kelle hulgas gripp levis, pole. Kui mullu juulis avanes võimalus Toronto raamatukogude kaudu tellida materjali, oli üheks esimeseks teoseks, mida soovisin lugeda, täppisteadusele keskenduva ajakirjaniku ja autori Laura Spinney 2017. aastal ilmunud teos Pale Rider. Alapealkirjaks The Spanish Flu and how it Changed The World. Üllatusin, kui olin soovijate nimekirjas, et poolteistsada inimest olid samuti huvitatud. Nii et alles küünlakuul sain teate, et saan kohaliku raamatukogu ukse tagant teose kätte. See ei ole nõrgematele lugemiseks. Päris detailne, meditsiiniliselt ka vahel...

Become a subscriber to continue reading!

Every week we bring you news from the community and exclusive columns. We're relying on your support to keep going and invite you to subscribe.

Starting from $2.30 per week.

Go to Subscription Plans

Read more