Subscribe Menu

Kanada päevik – Tõde ja ideoloogia

Esimene kirjeldab tegelikku olukorda. Põhineb faktidele. Inimkonna arengus jõudsime faasi, mida on vist parim kirjeldada kui empiirilist või kogemuslikku tunnetust. Mis põhineb faktide vahetule mõtestamisele. Teisisõnu mitte teoreetiline, vaid lähenemine, mida ei saa ümber lükata. Teine ideoloogia aga põhineb pigem emotsioonidele. Selle käigus faktide moonutamisele. Vahel isegi hüperboolselt – kunstiliste võtete, liialduste ja nähtuste, näilike ülemääraste suurendamistega. Ideoloogia on ju vaadete ja ideede süsteem, mille varal inimkond – või osa sellest – teadvustab suhteid tegelikkusega. Nota bene: mitte faktidele rõhku, isegi usku asetades. Parim näide on ju teoreetiline marksism ning selle sohilaps,= kommunism.
Foto: video ekraanitõmmis
Vaiksel neljapäeval läks eetrisse oluline ning huvitav saade. TVO Agenda saatejuht Steve Paikin juhendas paneelvestlust (on internetis järelvaadatav). Intrigeeriv teema viis tele-ekraani ette, kuhu eriti tänapäeval nii tihti mõnigi meist vabatahtlikult ei istu, kuna uudised on negatiivsed ja paraku on paljudes saadetes ilmselge kalduvus kas eelarvamuste või vildakuse poole. Sotsiaalmeedia on teadagi selle tekke taga. Televaataja ei tea, keda või mida uskuda. Agenda saate teemaks oli küsimus – kas meie nö „pärast-tõde ajastu“ on uus ja normaalne olukord demokraatiaga arvestades? (Is Post-Truth the New Normal for Democracy?). Paikin on hea moderaator, pingutades erapooletuse suunas. Lihtsurelikuna paistavad vahel ikka välja ta isiklikud arvamused, mis kalduvad vasaktsentrismi. See pole ju kellegi patt. Kuid tuleb ju kõikide vaatevinkleid, arvamusi kaaluda, eriti kui vaekausil on nii oluline mõiste kui tõde. Õigus on ammugi varju sattunud. Paneelvestluses osalesid kaks ajakirjanikku – Toronto Stari tehnoloogia-korrespondent Navneet Alang ja Globe and Mail’i kolumnist Robyn Urback. (Urbacki...

Become a subscriber to continue reading!

Every week we bring you news from the community and exclusive columns. We're relying on your support to keep going and invite you to subscribe.

Starting from $2.30 per week.

Go to Subscription Plans

Read more