Subscribe Menu

Kanada päevik – Mina mitte meie

Ühiskondlikud väärtused poliitikutele alati ei loe. Pigem on olulisem võimule jäämine kui lubaduste täitmine, aatelisus. Näeme seda eriti Ontarios, kus peaminister Doug Ford on selline ülbe isevalitseja, langetades otsuseid, mille vastu keegi ei saa hakata, selliseid, millest ta ei iitsatanudki valimiste eel.

 

Esiteks ta surus Torontole väiksema linnavalitsuse. Nime järgi kokkuhoiu mõttes. Nüüd on aga ilmsiks tulnud, et see oli tõesti väärsamm, võetud konsultatsioonideta. Kohtuotsusele, mis leidis, et see oli ebaseaduslik, näitas Ford pikka nina ja tegi, mida soovis. Kas on linnavalitsus efektiivsem, kui nõunike piirkonnad on suuremad, valitsus väiksem? Jah, otsuseid langetatakse raekojas kiiremini, kuid mitte markantselt. Ning kõige rohkem kannatavad valijad. Nõuniku kohustuste hulgas on oma piirkonna muresid lahendada, kuulata nö oma inimesi. Ja nõunikud kurdavad, et kuna nüüd on neil nii palju rohkem, kelle huve kaitsta ja raekojas rohkem pingeid, et lihtsalt ei suudeta seda kohustust täita. Aitäh, härra peaminister, see on küll tore demokraatia, kui valija huve eiratakse.

Doug Ford - foto: www.ontario.ca

 

 

Ning Toronto Stari järgi pole mingit olulist majanduslikku kokkuhoidu olnud. Esmaspäeval, lehes, mis vasaktsentristlikuna tihti paneb mööda üldsuse soovidest, huvidest, realiteetidest, oli pikem, olulisem lugu linnavalitsuse koondamise tulemustest. Kokkuvõttes Ford hämas, kui ütes, et linn hoiab nii $25 miljonit kokku järgmise nelja aasta, st peaaegu tema valitsuse mandaadi ajal. (Mis on pisku, kui arvestada, et Toronto opereerimiseelarve on $13,5 miljardit!) Hoopis mitte. Star rehkendas, et lisakoormuste tõttu hoitakse aastas kokku vaid $1,3 miljonit. Mis võrdub igale linlasele 43¢ säästu. Kui sääst on õige sõna. Selle raha eest ei saa ju midagi osta, isegi kommi mitte.

 

Teine rumalus on seotud ta kärbetega haridusvaldkonnas. Kooliaasta algas teisipäeval ja vanemad ehk rõõmustavad, et Juku ja Manni lõbustamine, tegevusi neile leida on kuni jõuluvaheajani möödas. Kuid Ford suurendas klasse, seal õpilaste arvu. Kuidas saab, nagu ka poliitikas, kõikide õpilaste muresid lahendada, tähelepanu neile suunata, küsimustele vastata, abi anda? Õpetajate ametiühingud, keda paraku alati ei saa kiita nende tihtiste streikide tõttu, oma huvides, mitte õpilaste, on õigustatult alustanud kuulutuste kampaaniaga, juhtides tähelepanu, et lapsed kannatavad. Muidugi mõjutab see tulevikku, eriti neile, kellele koolipingis istumine pole alati lihtne.

Become a subscriber to continue reading!

Every week we bring you news from the community and exclusive columns. We're relying on your support to keep going and invite you to subscribe.

Starting from $2.30 per week.

Go to Subscription Plans

Read more