Subscribe Menu

Juhtkiri – Pretsedenditu teadmatus


Ei keegi, isegi haritud majandusteadlased, oska prognoosida koroonaviiruse majanduslikku lõpphinda. Muidugi on tähtsam mõtelda esmalt eludele, tervisele, kõikide riskide maandamisele. See nõuab, nagu on juba enam kui kaks kuud teada, tõsiseid piiranguid, eriolukordi. Ühes riigis mõeldakse nii, teises naa. Pole kellelgi kristallkuulikest, kuid kahtlemata peab arvestama majanduspoliitiliste sammudega pandeemia leviku pidurdamise käigus.

Siin provintsis asutati mõne aasta eest Financial Accountability Office of Ontario (FAO), mis on iseseisev, ei nõusta valitsust, vaid esitab aruandekohustusi, nõudes vastutavust. Aruannete käigus, toetudes olemasolevale, esitab tulevikupilti. Selle aasta esimese kvartali ülevaateraport ilmus esmaspäeval; huvitavalt on sellest meedias väga vähe juttu olnud. Ehk, kuna arvud on hirmuäratavad. Nii nähakse Ontario teises majanduskvartalis $40 miljardist kaotust, tänu maksude tohutule langemisele, mis kombineeritud suurte väljaminekutega. Esimese kvartali kaotus oli $10 miljardit. Seda, kuna alles märtsis saiti aru pandeemia levikust ja kehtestati eriolukord. Soovituseks on nende võrgulehte külastada, peavoolumeedia puudujääke nii tasa tehes. Vältida sotsiaalmeedias ilmunut.

Peter Weltman on FAO direktor. Teda intervjueeris TVO Agenda saates Steve Paikin päev pärast raporti avalikustamist. Nagu iga ennustusega, jäi palju õhku rippuma. Suur puudujääk arvestab sellega, et provintsi majandus tasapidi taastub. Kuid puudujääk võib olla suuremgi. Praegune prognoositud 9% langus Ontario sissetulekus on suurim 1929. a alanud masust saadik. Weltman loodab, et aasta pärast on majandus taas kasumis, kuid lausus, et keegi ei tea, kas see on reaalne ennustus.

Selline pimedas kobamine peegeldub ka inimeste hirmus, igapäevases tegevuses. Huvitav on võrdluseks uurida Eesti Panga märtsikuist prognoosi. Selle järgi majanduslangus Eestis kujuneb suuremaks kui 6%. Nii nõustudes FAOga siin. Ökonomistid rõhutasid siis, et viirus on mõjutanud mitut majandusharu, mis on eelkõige seotud turismiga, aga see võib laieneda kogu majandusele. Täna võib seda kogu maailma kohta ütelda. Seda, kuna mitte ainult on inimesed palju ettevaatlikumad, aga isegi siseriiiklikult on suisa keelatud reisida.

Otsene mõju Ontarios on lõviosas ettevõtete töö takistamise järgne. Valusalt annab tunda eksport-import turu markantne kahanemine, eriti välisnõudluse vähenemine. Eratarbimist, investeeringut ei võeta ette, usalduse puudusel. Ainult toidupoed näevad kasumeid, toit pole ka maksustatud, riik sealt raha ei saa.

Tuleb kontekstis hoida pöialt, loota, et mõistus jõuab valitsema ja astutakse teadaolevate faktide järgi majandust taastama, mitte aga poliitiliselt vaistlikult, rahulolematute hääli lantides. Isegi, kui targadki on nõutud.

Tõnu Naelapea, Toronto

Read more