Subscribe Menu

Eestlaste Kesknõukogu Kanadas – uued suunad, uued sihid.


Järgnev on esimene artikkel sarjas, mis kirjeldab Eestlaste Kesknõukogu Kanadas (EKN) ning eesti kogukondade ja organisatsioonide tegevust üle Kanada.

Uhke ajalugu

EKN on Kanada eestlaste riiklikult valitud keskorganisatsioon. Asutatud 1951. a, peamiselt endiste Eesti parlamendiliikmete ja eksiilis olnud ministrite poolt, on EKN volitatud esindama ning edendama Kanada eestlaste huve ja arengut. Enne 1991. aastat oli EKNi peamine eesmärk arendada suhteid kõikide Kanada poliitiliste erakondade ja valitsustasanditega ning avalikustada Nõukogude Liidu ebaseaduslikku okupatsiooni Eestis. Neil aastatel oli peamine tegevus lobitöö, kuna ülioluline oli hoida Balti riikide saatus lääneriikide valitsuste poliitilistes päevakavas. Nõukogude anneksiooni mittetunnustamise de jure oli pidev lahing Ottawas, pidades silmas Nõukogude halastamatut survet selle hülgamiseks. Sellega oli seotud 1975. a allkirjastatud Helsingi kokkulepete jälgimine, mis kohustas EKN-i esindajaid osalema arvukatel jätkukonverentsidel Euroopa ja Põhja-Ameerika pealinnades, et tungida enesemääramise ja inimõiguste järgimise poole, nagu sätestatud lepingutes, millele oli ka NSV Liit alla kirjutanud. EKN tegi 1980-ndatel aktiivselt koostööd Eesti iseseisvusliikumise juhtidega ja saatis aastatel 1990–1991 taasiseseisvumisprotsessi raames Eestis asutatud Eesti Kongressile kaheksa valitud delegaati esindama Kanada eestlaskonda.

Pärast iseseisvuse taastamist keskendus EKNi tähelepanu Eestile poliitilise ja rahalise toetuse pakkumisele. 1990. ja 2000. aastate jooksul, kui Eesti integreerus edukalt rahvusvahelistesse organisatsioonidesse (ÜRO, NATO, Euroopa Liit jne), hakkas EKN kaaluma uusi suundi ja sihte. Uus juhtkond, kes valiti 2015. a detsembris, pakkus uut energiat ja värskeid ideid. Viimastel aastatel on EKN keskendunud tugevamate suhete ja suhtlusvõrgustike arendamisele Eesti ja diasporaa kogukondadega, et rahuldada nende muutuvaid vajadusi.

EKN-il on hetkel 22 esindajat kogukondadest üle Kanada ja on Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu (ÜEKN), MTÜ Globaalsed Eestlased, Kanada Balti Föderatsiooni ning Kanada Kesk- ja Ida-Euroopa Nõukogu (CEEC) liige. EKN-il on Eesti Vabariigi valitsuse juures asuvas ülemaailmse eestluse koostöökomisjonis kaks liiget.

Tihedam koostöö ja suhtlus
Hinnanguliselt elab ligi 1/5 kogu elanikkonnast, umbes 200 000 eestlast, praegu väljaspool Eestit. Tunnustades diasporaa tohutut potentsiaali ning samuti väljakutseid, millega väliseestlased keele ja kultuuri hoidmisel silmitsi seisavad, käivitas EKN 2017. a sügisel toimunud üldkogul algatuse välismaal elavate suuremaks kaasamiseks ja esindamiseks Eesti valitsusküsimustes.

Kevadel 2018 võttis Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu oma aastakoosolekul Tallinnas vastu EKN-i ambitsioonikad eesmärgid. EKN ja Rootsi keskorganisatsioon Rootsi Eestlaste Liit (REL) juhtisid algatust eesmärkide saavutamiseks koostöös Eesti justiitsministri (hilisema välisministri) Urmas Reinsalu ning pärast Eesti valimisi märtsis 2019, uue rahvastikuministri Riina Solmaniga. 2018. aasta sügisel juhtisid EKN ja REL initsiatiivi registreerida Tallinnas uus mittetulundusühing MTÜ Global Estonian. Selle peamine eesmärk on arendada laiapõhjalist koostööd ja kaasatust Eesti valitsuse ja väliseestlaste vahel. Liikmeskond koosneb väljakujunenud diasporaa keskorganisatsioonidest – Eestlaste Kesknõukogu Kanadas, Rootsi Eestlaste Liit, Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides ja Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu. Uusim liige on Eestlaste Üleilmne Noortevõrgustik.

EKN-i prioriteet on olnud ühise infoplatvormi loomine globaalsetele eestlastele. Vabatahtlikud – EKN-i president emeritus Marcus Kolga ja Kanada eestlane Tarmo Saks – on välja töötanud ülemaailmse Eesti veebisaidi https://globalestonian.com/en, mis on Eesti Integratsiooni Sihtasutuse kaudu kingitud Eesti valitsusele ja selle ametlikuks veebiplatvormiks. Platvorm kaardistab Eesti organisatsioonid, üritused ja rühmad üle maailma ning koostab iganädalase üleilmse aruande Eesti riiklikule ringhäälinguorganisatsioonile ERR.

Uuendatud tuleviku poole
Eestil on uus valitsus ja Üleilmse eestluse programm areneb ning võtab hoogu uues kodus Eesti Välisministeeriumis. EKN on juhtivalt kaasatud, algatades uusi projekte ja tehes koostööd Eesti valitsuse, MTÜ Globaalsed Eestlased, Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu ja diasporaa kogukondadega. Hiljuti osalesid EKNi liikmed Riigikogu väliskomisjoni virtuaalsel istungil ja tutvusid uue välisministri Eva-Maria Liimetsa, kantsler Erki Kodari ja diasporaa nõunikega, et arutada ühishuve ja tuleviku suundi. EKN on tugevalt avaldanud seisukoha, et kogukonnad üle Kanada ja meie mitmekesised nooremad põlvkonnad oleksid kaasatud üleilmse eestluse programmi rakendamise protsessi ning tulevastesse ettevõtmistesse.
Järgmine artikkel keskendub EKN-i tegevusele Kanadas.

Reet Marten Sehr
Abiesimees, Globaalsed Eestlased


Read more