Subscribe Menu

Toronto gaidid-skaudid põlisrahval abiks


Laupäeval, 2. novembril 2019 sõitsid üheksa eesti gaidi ja skauti Bruce Peninsula’sse, et aidata Neyaashiinigmiingi reservaadil maju ehitada . Ehitusprojekti viib läbi heategev organisatsioon Habitat for Humanity koostöös põlisrahva reservaadiga ja on esimene selline koostööprojekt Ontarios. 

Üldiselt on praegu Kanadas majutuskriis, mille tõttu tavainimesel on raske taskukohast majutust leida, kuid see mõjutab tugevamalt pärismaalasi ja nende peresid. Kitsad elutingimused, lagunevad majad ning kõrged majade hinnad on vaid mõned raskused, millega peavad mitmed pärismaalaste pered elama, eriti need, kelle elukoht traditsioonilistel maadel või reservaatides. 2016. aastal elas viiendik pärismaalaste peresid elamutes, mis vajasid hädasti remonti.

Habitat for Humanity on Kanada mittetulundusühing, mis töötab igas provintsis ja territooriumil, et majasid ehitada abivajavatele peredele. Nende sihtmärk 2020. aastaks on, et enam kui 300 pärismaalas-perega koostöös neile maju ehitada ning et igal aastal võimaldada 200 noorele pärismaalasest naisele koolitust saada.

Koht, kus eesti gaidid ja skaudid abistamas käisid, kannab nime ,,Chippewas of Nawash Unceded First Nation, Neyaashiinigmiing Reserve“. Koostööprojekt on Habitat Grey Bruce ja Chippewas of Nawash Unceded First Nation’i vahel. Reservaadi alale ehitatakse 19 maja, kuhu läheb elama päris mitu last koos oma peredega. Neli maja on juba valmis ehitatud ja neis elavad pered juba sees. Ühes majas elab väga sõbralik kass, kes käib iga päev töölistele meelelahutust pakkumas.

Gaidid ja skaudid paigaldasid põrandaid ja seintesse aurutõkkeid kolmes erinevas majas, õppides samal ajal kasutama mitut erinevat elektrisaagi ning muid tööriistu. Eks meie oma Kotkajärve ehitustöödelt saadud oskused aitasid meie vabatahtlikel oma parimat anda sellele projektile ning projekt andis meile juurde oskusi, mida saab endaga tagasi tuua.

Kuigi ehituspäev oli vihmane ja tuuline, oli see siiski huvitav, õpetlik ja silmi-avav. Õhtupoolikul käis meil külas kohalik hõimu-vanem, kes rääkis oma rahva ajaloost ning mängis trummi ja laulis traditsioonilist laulu. Tema ettekanne ja selgitus meenutas väga meie oma traditsioonilisi hiisi, mis on samuti maa ja loodusega seotud.

Kõik gaidid ja skaudid, kes sellel vabatahtlikul tööpäeval osalesid, ootavad meeleldi uut võimalust tagasi minna ja uuesti kaasa aidata. Loodame, et järgmisel korral saab rohkem gaide-skaute osaleda. Suur aitäh Eric Tiislerile organiseerimise eest ning kõikidele eesti gaididele ja skautidele, kes andsid oma aega sellele väga väärtuslikule projektile.

Talvi Parming, Toronto

 

 

 

 

Read more