Subscribe Menu

Eesti Keskuse Projekti Teade – Annetaja tutvustus: Anne-Mai Kaunismaa Kalevipoja laud

Anne-Mai Kaunismaa ja tema perekonna jaoks on tugev eesti kogukond ja selle toetamine alati oluline olnud.

Nüüd on Anne-Mai kogukonna tuleviku kindlustamise nimel annetanud sada tuhat dollarit International Estonian Centre (IEC) projekti edukaks läbiviimiseks.

,,Kingitus on tehtud meie pere poolt mälestades abikaasa Sulev Valdurit, kes läks manalateele möödunud aasta 20. detsembril, neli päeva enne 59. pulma-aastapäeva,“ ütles Anne-Mai. ,,Selline toetus oleks olnud talle väga südamelähedane ning tähendanud väga palju.“

Ontarios Burlingtonis elaval Anne-Mail on kolm tütart: Liisa elab New Jersey's koos abikaasa Dani ja tütarde Kariina ja Kailaga; Riina ja Toivo elavad Victoria Harbouris Midlandi lähedal Ontarios, neil on kaks poega Karl-Lembit ja Eerik; Tiina ja Jamie elavad Burlingtonis ning neil on tütar Victoria ja poeg Wesley. Tiina tütar Ingrid suri mitu aastat tagasi.

Eesti traditsioonid põimuvad Kaunismaa perekonnas läbi põlvkondade. Wesley ja tema verivärske abikaasa Meg, kes elavad Bostonis, õppisid hiljuti Cape Codis peetud pulmapeol tantsima traditsioonilist eesti rahvatantsu ,,Tuljak“.

Oma eesti juuri tähtsana pidades, oli Wesley eestlaste suvelaagris kasvatajaks.

,,Lapselapsed tunnevad suurt huvi oma eesti juurte vastu, mis on minu arvates väga positiivne,“ nimetab Anne-Mai.

Patriotismitunne oma esivanemate pärandi vastu on peres tugeva traditsiooniga.

,,Eesti kogukonna toetamine kasvõi läbi tule ja vee oli meie sisse juurutatud juba väga varases nooruses.“

Ta mäletab, kuidas Sulev Valduri ema Marta, kes elas 98-aastaseks, võttis järjepidevalt osa Eesti iseseisvust toetavatest meeleavaldustest.

,,Eesti Maja oli aastaid meie teine kodu,“ meenutab Anne-Mai. ,,Meie tütred käisid eesti koolis ning osalesid gaiditöös, saades gaidi- ja hundujuhtideks. Nii abikaasa kui ka mina kuulusime erinevatel aegadel Toronto Eesti Maja juhatusse ja olime paljude tegevustega tihedalt seotud.“

Anne-Mail on väga lähedane kokkupuude praeguse Broadview Avenuel asuva Eesti Maja olukorraga. Ta täitis juhatuses mitu aastat revidendi kohustust ning oli tunnistajaks sellele, kuidas maja kasutamine ajaga vähenes ja üleüldine seisukord halvenes.

,,Kogukond ei kasuta enam hoonet nagu vanasti. Oma ürituste läbiviimiseks valitakse muid paiku ja nõnda on lihtsalt kadunud jätkusuutlikkus,“ ütles ta. „Seetõttu on uue keskuse loomine väga paljulubav. Kogukonda süstitakse uut entusiasmi ja tuge. Ma ootan väga, millal saan minna uude keskusesse, et seal sõpradega kohtuda või osa võtta paljudest huvitavatest üritustest.“

Ta usub, et IEC asukoht linna südames on ainult plussiks.

,,Minu jaoks on sinna palju lihtsam jõuda kui Eesti Majja. Burlingtonis saan minna Go-rongile, mis viib Union peatusesse ning sealt edasi Spadina jaama. See on mugav nii nendele, kes elavad linnas kui ka neile, kes asuvad väljaspool linna nagu mina,“ selgitab ta.

Anne-Mai rõhutab, et ühe keskse paiga olemasolu aitab eesti kogukonda rohkem kokku tuua ning säilitada. (IEC asub Tartu College’i kõrval, millest on kujunenud erinevate eestlaste ürituste toimumiskoht).

Anne-Mai ja Sulev Valdur olid innovaatilised äriinimesed. Nad asutasid ettevõtte nimega Kaval (mis eesti keeles tähendab ka nutikust), ning just selline ettevõte oligi. Koos töötati välja toode, mis kasutab raadiosagedusi metrootunnelites suhtlemiseks, ning nende klientide hulka kuulusid nii Toronto Ühistransport (TTC) kui ka Los Angelese ja Türgi transpordifirmad.

Anne-Mai enda jaoks saab IEC’ga justkui ring täis eesti kogukonnas, kuhu ta on juba väga noorest peast kuulunud. Sinna sisse jäävad iga viie aasta tagant tehtud reisid Eestisse, et tähistada abikaasa sünnipäevi. 2014. aasta laulupeo ajal peeti pidu 80. verstaposti täitumise puhul. Sel suvel oli Eesti 100. sünniaastapäev ja 2019. aasta laulupidu ning Kaunismaa pere käis Eestis, et viia osa Sulev Valduri tuhast tema õe Endla puhkekoha kõrvale. Endla elutee katkes juba 1944. aastal ja ta on maetud Tallinnas Metsakalmistule.

,,Kõik kuus lapselast olid kohal,“ jutustas Anne-Mai. ,,Mu abikaasa soovis väga, et Kanadas hoitaks eestlust elus. Meil on hästi läinud, oleme olnud õnnega koos võimaluse üle just siin elada,  ja ma tean, et mu abikaasa toetaks väga minu otsust Eesti kogukonda sel viisil toetada.“

Osale ja aita toetada meie ühist tulevikku

International Estonian Centre kapitalikampaania annetajakategooriad on Kalevipoja Laud üle 100 000 dollari suuruste toetuste jaoks (kaasa arvatud erinevatele hoone osadele nimepanemise õigus), Viru Vanemad üle 10 000 dollari suuruste toetuste jaoks ja Kungla Rahvas toetused, mis on kuni 10 000 dollarit. Kampaania Kungla Rahvas käivitub 2020. aasta alguses.

Toetuste tegemiseks pöörduge Urve Tambergi poole aadressil donations@estoniancentre.ca. Annetused võivad olla tehtud pere nimel või austades mõnda isikut või peret. Kõigi annetuste puhul, mis on tehtud Kanadas või USAs, antakse välja tulumaksu kviitung.

 

 


 

Siit leiab teavet projekti kohta:

  • Külasta meie veebilehte – seda uuendatakse regulaarselt: www.estoniancentre.ca
  • Kui sa pole seda veel teinud, siis palun registreeru uudiskirja saajaks
  • Jälgi meid Facebookis: @EestiKeskus

 

Read more