Subscribe Menu

Eesti Keskuse Projekti Teade – Uue keskuse esindajad rääkisid infokoosolekul kõigist verstapostidest, kuhu on jõutud 

Töö International Estonian Centre (IEC) osas on läinud täiskäigul edasi. Toronto Eesti Majas 10.märtsil toimunud koosolekul tutvustati olulistes valdkondades tehtud edusamme.

Projektijuhtimine, töö disaini kallal ja kapitalikampaania on viimastel kuudel teinud suuri edusamme ning nõnda olid Eesti kogukonna liikmed kohal, et saada ülevaade toimuvast.

Koosoleku avas Paul Lillakas Torontost, rääkides sellest, kuidas tema pere otsustas IEC heaks omapoolse toetuse anda.

Paul on kolmandat põlvkonda eestlane ja esindab Põldma ja Lillakas peresid, kes kuuluvad nüüd Viru Vanemad toetajate hulka. Perekond otsustas ühehäälselt anda panus IEC heaks oma vanemate ja vanavanemate Meinhard ja Selma Põldma auks, kes olid Toronto eesti kogukonna aktiivsed liikmed.

Vasakult David Kalm, Alar Kongats, Tiina Soomet ja Paul Lillakas lehitsevad IEC ehitusloa saamiseks kokku pandud kavandite raamatut.

,,Tahtsime ühise perena toetada eesti kogukonna tulevikku,“ sõnas Paul. ,,Igaüks annab oma osa iseenda võimaluste juures.“

Perekonnad Põldma ja Lillakas esindavad teise ja kolmanda põlvkonna eestlasi. Nad elavad kuues erinevas Kanada linnas.

,,Ootame põnevusega, millal meil on uus, kaasaegne kogunemispaik kohalikele ja kogu maailma eestlasele,“ sõnas ta.

Toetus ja huvi kapitalikampaania vastu tugevneb

Mark Gryfe, Gryfe Philanthropic Solutions president ja IEC kapitalikampaania nõustaja, esitas kampaania kohta ülevaate. Praegusel hetkel ületavad lubatud annetussummad kuus miljonit dollarit.

,,Mõtlesime selle kampaania läbiviimise väga põhjalikult läbi,“ selgitas ta. „Mis tähendab, et kampaania vastu on näidatud üles üha suurenevat huvi. Kampaania juhid – eesti kogukonna liikmed – teevad suurepärast tööd potentsiaalsete annetajate toe leidmisel.“

Mihkel Liik ja Andy Prozes on Kalevipoja Laud suurimad toetajaid, kokku on seal 17 toetatjat saja tuhande või enama dollariga.

Allan ja Riina Hess on Viru Vanemad grupi eesotsas, kokku on 53 toetajat summandega vahemikus kümme kuni sada tuhat dollarit.

Kungla Rahva kategooria, kus toetussummad jäävad alla 10 000 dollari, läheb käiku lähikuudel.

,,Saadud vastukaja ja huvi on olnud tähelepanuväärne,“ märkis Mark. „Iga kingitusega kaasneb südamlik ja liigutav lugu sellest, kuidas inimesed astuvad üles oma pere austamiseks. See projekt peidab endas põlvkondade koos töötamise põhimõtet.“

Ta ütles, et kampaania kaalub ka võimalust, et toetusi saaksid esitada näiteks ettevõtted, või et huvilised saaksid oma soovi ära märkida testamentides.

Projektijuht teatas, et üks suur eesmärk on täidetud

Projektijuht David Kalm ütles, et alates eelmise aasta lõpust on palju ära tehtud. Märkimisväärne saavutus, mis peidab endas sõna otseses mõttes tuhandeid töötunde, on Toronto linna poolt IEC ehitusloa saamiseks vajalike jooniste valmimine.

Kogukasse raamatusse köidetud üksikasjalikud kavandid hoone iga aspekti kohta olid koosolekul kõigile vaatamiseks välja pandud.

David märkis lisaks, et teine suur ülesanne on samuti täidetud – projekti esitamine Toronto ühistranspordi firmale (TTC). Kuna hoone ehitatakse metrootunnelite peale, siis oli vaja TTC jaoks eraldi ülevaadet hoone ehituse kohta.

Järgmine samm projektijuhtimise tegevuskavas on keskuse tegeliku ehituse jaoks ehitusloa saamise protsessi läbiviimine.

,,Me peame palkama ettevõtte, kes korraldab ehitustegevuse ja paneb paika kulude üksikasjad,“ ütles David. ,,See on kriitiline samm, mille läbiviimine võib võtta mitu kuud.“

Arhitekt annab väikese ülevaate siseruumidest

IEC arhitekt Alar Kongats tutvustas lähemalt hoone sise- ja välisviimistluses kasutatavaid looduslähedasi materjale, mis kajastavad Eesti pärandit. Vaatajad viidi 3D-virtuaalsele ringkäigule, mis näitas, kuidas siseruumid ja kasutatavad materjalid võiksid kunagi välja näha.

,,Põnev on näha, kuidas keskus nõnda justkui elustub,“ sõnas Alar. ,,Saame näidata, kuidas vaid mõne materjali läbimõeldud kasutamine loob lihtsa, kuid mõjuva atmosfääri, mis peegeldab tõeliselt põhjamaist esteetikat.“

Alar tõi kohtumisele ka materjalide näidiseid, sealhulgas tugeva ja vastupidava klaasi, millest moodustuvad hoone välisseinad ja millesse on peidetud linde eemale hoidvad detailid. Hoone esise väljaku sillutise osas on tehtud ettepanek kasutada Ontario looduslikku graniiti.

Lisaks tutvustas ta unikaalset toodet – tekstureeritud alumiiniumpaneele – klaaspindade vahele jäävate seinte jaoks. Disainimeeskond on selle materjali võtnud kaalumise alla, kuna sellel on sümboolne side Eesti uue aasta traditsiooniga ennustada, mida toob uus aasta ehk siis õnne valamine. Tekstureeritud viimistlus luuakse vedelale alumiiniumile õhu lisamisega, tekitades augulise kõva vahu.

Publiku poolt esitatud küsimusele küsimusele putukate kalduvuse kohta pesitseda avatud tekstuuris, vastas Alar, et seda on mitmel otstarbel kasutatud välise kattena (vt materjalide artiklit [siin lisada URL]) ja alumiinium materjalina tegelikult tõrjub putukaid ja mustust.

Sisekujunduseks kasutatavate materjalid on väga loomutruud. Heleda puiduga kaetakse suurem osa seintest ja lagedest. Suure saali tagaseina katteks on soovitatud „tumendatud“ puitu, mille mustri rõhutamiseks kasutatakse Jaapani säilitusmeetodit.

Disainimeeskond töötab välja kasutatavate materjalide valikud ja kes oleksid tarnijad. Viimistluste lõplik kvaliteet sõltub muidugi kapitalikampaania õnnestumisest. Mõelge laiendatud perega ühiste jõudude kokkupanemise peale, nagu eespool nimetatud Põldma ja Lillakas pered, et sellest hoonest saaks parim, mis üldse olla saab.

Heitke pilk uuele virtuaalsele vaatele, mille leiab meie FB lehel @EestiKeskus ja meie kodulehel estoniancentre.ca

Osale ja aita toetada meie ühist tulevikku

International Estonian Centre kapitalikampaania annetajakategooriad on Kalevipoja Laud üle 100 000 dollari suuruste toetuste jaoks (kaasa arvatud erinevatele hoone osadele nimepanemise õigus), Viru Vanemad üle 10 000 dollari suuruste toetuste jaoks ja Kungla Rahvas toetused, mis on kuni 10 000 dollarit. Kampaania Kungla Rahvas käivitub 2020. aasta alguses.

Toetuste tegemiseks pöörduge Urve Tambergi poole aadressil donations@estoniancentre.ca. Annetused võivad olla tehtud pere nimel või austades mõnda isikut või peret. Kõigi annetuste puhul, mis on tehtud Kanadas või USAs, antakse välja tulumaksu kviitung.

 

 


 

Siit leiab teavet projekti kohta:

  • Külasta meie veebilehte – seda uuendatakse regulaarselt: www.estoniancentre.ca
  • Kui sa pole seda veel teinud, siis palun registreeru uudiskirja saajaks
  • Jälgi meid Facebookis: @EestiKeskus

Uue keskuse moodne tänavapoolne välisilme disainerite pilgu läbi

 

Read more