Subscribe Menu

Eesti Keskuse Projekti Teade – IEC juhtkomitee annab kapitalikampaaniale miljon dollarit

Torontosse rajatava International Estonian Centre (IEC) liikumapanevaks jõuks on visioon ülemaailmselt ühendatud ja elujõulisest eestlaste kogunemispaigast Põhja-Ameerikas ja kogu maailmas. Selle visiooni elluviimiseks on IEC juhtkomitee liikmed ja nõustajad ühiselt lubanud annetada üks miljon dollarit kapitalikampaania jaoks. Juhtkomitee koosneb pühendunult oma tööd tegevatest vabatahtlikest, kes kuuluvad nelja organisatsiooni, mis veab ühiselt seda projekti: Veiko Parming ja Glen Leis (Toronto Eesti Maja), Ellen Valter ja Mihkel Liik (Toronto Eesti Ühispank), Eva Varangu ja Mihkel Holmberg (Eesti Sihtkapital Kanadas), Jaan Meri ja Peeter Einola (Tartu College) ning Tom Koger (nõustaja).

 

Juhtkomitee vastutab projekti kõigi osade strateegilise juhtimise ja järelevalve eest (planeerimine, projekteerimine, ehitamine, juriidilised, finants- ja operatiivsed toimingud), tagamaks keskuse probleemideta valmimine.

,,Miljon dollarit inimestelt, kes on selle projekti nimel annetanud vabatahtlikult juba sadu, kui mitte tuhandeid tunde, on lihtsalt erakordne,“ ütles IEC juhtkomitee esimees Ellen Valter. ,,Need rahalised kingitused näitavad veelgi enam projektiga tegelejate pühendumust selle nimel, et tagada maailmatasemel kauni, funktsionaalse ja jätkusuutliku kodu loomine meie kohalikule ja globaalsele kogukonnale.“

IEC’st saab vilka tegevusega keskus kõigi põlvkondade ja erineva taustaga eestlaste jaoks, kus saab tähistada ning jagada meie kultuuri ja saavutusi üksteise ning kogu maailmaga. Auhinnatud Kanada-Eesti arhitekti Alar Kongatsi projekteeritud keskuses on ruumi Eesti kultuurilisteks tegevusteks, seal asub kohvik / bistroo, multifunktsionaalsed ruumid erinevateks üritusteks, peasaal, kuhu mahub kuni 330 istekohta, haljastatud katus ja avalik väljak, mille piirjooned kujutavad Eesti kaarti.

Kapitalikampaaniast on käigus Kalevipoja Laud (annetused 100 000 dollarit ja rohkem) ja Viru Vanemad (annetused 10 000 dollarit ja rohkem). Kokku on lubatud üle 6 miljoni dollari eest toetusi. Hoia silma peal lähematel kuudel Kungla Rahva annetuste kogumise väljakuulutamisel (annetused alla 10 000 dollari). IEC on plaanis avada 2021. aastal.

 


 

Juhtkomitee räägib oma sõnadega: miks me toetame

 

Ellen Valter - foto: Moe Mcdermott, Snapd

Toetades seda projekti võimaluste piires ka rahaliselt, annan oma osa just nii nagu minu vanemad ja vanavanemad kunagi tegid, et meie kogukond püsiks elujõuline, areneks ja oleks võimeline pakkuma järgnevatele eestlaste põlvkondadele võimalusi ja kogukonnatunnet, millest ise olen osa saanud. Lisaboonusena on mul au töötada koos paljude andekate inimestega nii olulise ja kauni projekti kallal.
Ellen Valter, juhataja

 

 

Mihkel Liik

Minu kingitusel on kaks tahku. Näen seda projekti kui kultuuri ja kogukonna noorendamise katalüsaatorit järeltulevatele põlvkondadele. Isiklikust seisukohast tahaksin tunnustada oma vanemate Edgari ja Edna ning mu venna Allani panust. Nad on aastate jooksul endast nii palju Eesti kogukonnale andnud. See kingitus on minu viis austada nende pärandit. Ma tean, et kui Al oleks endiselt meiega, oleks ta olnud projekti tohutu pooldaja nii helde annetaja kui ka aktiivse osalisena.
Mihkel Liik

 

 

Glen Leis

Mind on innustanud toetama nii tänulikkus selle eest, mida eesti kogukond mulle on andnud, kui ka soov oma laste ja tulevaste põlvede jaoks kogukonnale rohkem elu sisse puhuda. Tasub mõelda, mida eesti kogukond on meile tähendanud, kuidas see on positiivselt mõjutanud meid ja tõenäoliselt meie lapsi, ning mõista, mis suunas soovime, et see pärand edasi püsiks ja liiguks. Mõelge ka sellele, mida meie vanemad tegid meie heaks Eesti Maja ja paljude teiste fantastiliste eesti asutuste loomisel. Meie põlvkond ei tohiks latti alla lasta.“
Glen Leis

 

 

Jaan Meri

Teen seda oma lastelaste heaks ja soovist suurendada teadlikkust eesti kultuuri ja nutikate saavutuste kohta. Tartu College saab endale suurepärase naabri. Lähestikku paiknev kogukond – arhitektuuriliselt põnevas ruumis – on äärmiselt positiivne. Ootan põnevusega avapidu, millest tuleb kindlasti fantastiline koosolemine!
Jaan Meri

 

 

Peeter Einola

Olen andnud endast, oma aega ja energiat, eesti ühiskonnale oma terve elu pikkuse. See on olnud väärtuslik tegevus. Tunnen au, et minule on antud võimalusi ühiskondlikult panustada mitmel tasandil. Ka toetus Eesti Keskusele on oluline ühiskondlik panus. Eesti Keskusest saab meie uus ühiskonna kodu. Seda toetades kinnitame enda usku viljaka ja elujõulise eesti ühiskonna tulevikku. Selle ehitamine võimaldab tugevate sidemete hoidmist ja loomist eestlastega Torontos, kodu-Eestis ja ümber maailma. Läbi selle, mida Eesti Keskus saab olema, saame endid tunda eestlastena uhked ja head veel mitmeid aastakümneid!
Peeter Einola

 

 

Mihkel Holmberg

Mulle on alati avaldanud muljet või lausa aukartust kõik see, mille meie vanemate põlvkond üles ehitas üsna kohe peale Kanadasse saabumist. Kõik nad olid sõja käes kannatanud ja enamik saabusid tühjade kätega. Kuid pisut enam kui kümne aasta jooksul panid nad aluse rahvamajadele, kirikutele, suvelaagritele, rahvatantsu- ja võimlemisgruppidele, ühispangale, Eesti koolile ja nii aina edasi. Meie rahus elanud põlvkonnale on nende ohvrimeelsus ja raske töö palju kasu toonud. Nüüd on meie põlvkonnal käes aeg astuda üles ja ehitada midagi, mis austaks meie vanemaid ja millest poleks kasu mitte ainult meie põlvkonnale, vaid ka meie lastele lugematuteks aastateks. Meil pole mingit vabandust seda mitte teha.
Mihkel Holmberg

 

 

Veiko Parming

Olen tänulik oma vanavanemate põlvkonnale, et nad on süstinud minusse nii sügava uhkustunde meie ühise pärandi üle: uhke on olla eestlane! Tahan tõestada, et ka meie suudame ehitada oma kogukonna jaoks erilise paiga, mille üle tulevased eestlaste põlvkonnad saaksid uhked olla. Minu nägemus keskusest oleks, et sellest saab justkui Toronto Mini-Eesti – koht, mis tõmbab kaasa nooremaid põlvkondi kõigega, mis on Eesti ja eestluse juures põnev, kaasaegne, eripärane ja armas.
Veiko Parming

 

 

Toomas Koger

Ma loodan, et selle tähelepanuväärse projekti puhul sünnib kogunemispaik eestlastele üle maailma. Paljud suured annetused on pärit eestlastelt, kes soovivad oma kultuuri juurde tagasi tulla. Loodetavasti on see juurte taasavastamine laiahaardeline. Ma ootan suure põnevusega kohtumisi eestlastega, keda ma pole Madison Avenuel varem kohanud!
Tom Koger

 

 

Eva Varangu

Minu annetus on tehtud minu vanavanemate ja mu vanemate auks, kes teadsid väga hästi, mida on võimalik saavutada otsusekindluse, visaduse ja koostöö abil. See uus keskus on kogukonna koostöö kehastus ja on majakaks kõigile eestlastele. Mul on usk, et meie lapsed ja omakorda nende lapsed jäävad sügavalt hoolima oma pärandi ja selle üle, mis on nad selles maailmas nii eriliseks teinud. Oleme ja jääme eestlasteks hoolimata sellest, kus elame. IEC aitab hoida elus meie kultuuri ja keelt, annab võimaluse olla üksteisega ühenduses ja tutvustada meie pisikest vaprat kodumaad.
Eva Varangu

 

 

 

Annetuse tegemiseks pöörduge Urve Tambergi poole aadressil annetused@estoniancentre.ca. Annetusi võib teha perekingituseks või üksikisiku või perekonna nimel. Kõikidele USA ja Kanada annetustele väljastatakse tulumaksukviitung.

   

 


 

Siit leiab teavet projekti kohta:
· Külasta meie veebilehte – seda uuendatakse regulaarselt: www.estoniancentre.ca
· Kui sa pole seda veel teinud, siis palun registreeru uudiskirja saajaks
· Jälgi meid Facebookis: @EestiKeskus

 

Read more